Studietur til Nord-Sverige

Studietur i Nord-Sverige - en reiseskildring

04.04.2019

Sammen med Trondheim kommune og Norges ishockeyforbund var Sør-Trøndelag Ishockeykrets og Astor ishockeyklubb på befaring i ulike ishaller i Nord-Sverige. Hensikten var å lære om drift av moderne ishockeyklubber, samt å få inspirasjon til jobben videre med Dalgård treningshall. Vi var så heldige å få guidede turer hos Luleå hockey, Piteå hockey og Skellefteå hockey. Dette er byer hvor en kan påstå at ishockey står enda sterkere enn langrenn og fotball i Trondheim. 


Luleå hockey

Antall innbyggere: 44.000 i byen, 77,000 i kommunen.

Antall ishaller: 5


Luleå hockey merritter 18/19:

Menn: 2. Plass SHL (á poeng med vinner), videre til sluttspill smifinaler SHL

Damer: 1. Plass SDHL, vinner av sluttspill SDHL

Vi fikk en varm velkomst med lunsj og påfølgende foredrag av klubbdirektør Stefan Enbom. Her fikk vi et god innblikk i klubben, samarbeid med kommunen og hvordan det er å drive en toppklubb i Sverige. Luleå hockey er totalt sett den ledende klubben i Europa, som topper den svenske serien både på herre- og damesiden. Imponerende å høre hvor godt integrert klubben er i byen, der både næringsliv, kommunen og innbyggerne nyter godt av Luleå hockey sine prestasjoner. Arenaen tar over 6.000 tilskuere, og er ofte fullsatt noe som er viktig på inntektssiden. Hva som er kanskje mest imponerende er at de også har klart å fylle ishallen når damene har spilt matcher denne sesongen. Over 6.000 tilskuere på damehockey i en by med 44.000 innbyggere. Helt klart at flere har noe å lære om proffesjonell drift...

"För oss är det en självklarhet att satsa lika mycket på tjejer som pojkar"

                                             - Klubbdirektør Luleå hockey, Stefan Enbom

Med dyp passion utdyper klubbdirektør Enbom rundt viktigheten av å se helheten og satse på damene og jentene. "Det är ofattbart för oss att andre föreningar i Sverige inte satsar like mycket på tjejerna som pojkarna. Ska man få publik att komma till ishallen, så måste man träffa både männen och damerna. I dag är det fler männ än damer i arenan. Just därför är det viktigt att tjejerna spelar hockey - det är den bästa vägen att skapa ett livslångt hockeyinteresse. Ska vi få flere tjejer - måste dom ha förebilder - och det har vi i vårt damlag. Faktisk har dom bästa damerna blivit större förebilder änn männen her i Luleå - både för pojkarna och tjejerna", sier Enbom. Luleå har i sin stall på damlaget noen av verdens beste spillere, og damlaget har en omsetning på 6-7 millioner, hvorav denne delen går i pluss. Luleå framstår som en moderne klubb der de har klart å trekke ut det beste av begge leire, til et felles løft for både herrene og damene. At de topper begge ligaer er et godt eksempel på dette. I og med den sterke økningen på jentesiden, ser klubben behov for å utøke med flere isflater.


Luleå er en helproff organisasjon med rundt 20 stykker på kontoret. I Trondheim er det vel bare Rosenborg Ballklubb man kan sammenligne med. De har en solid elitevirksomhet som beskrevet, samt en aktiv breddevirksomhet. For å tilrettelegge for alle har anlegget 4 ulike isflater. Av disse 4 er en byarena for 6000 tilskuere, en ungdomshall med 500 tilskuere, en treningshall, samt en treningshall som er tilrettelagt for kunstløp. For å følge sportens utvikling, kommer klubben i løpet av sommeren å utøke rom for off-ice. Her vil man bygge nytt styrkerom, løpebaner, aktivitetssal og kølle&puck areal. 


Som et ledd i å forbli en av europas ledende ishockeyklubber, satser klubben tungt på å trekke folk til ishallen. Derfor har de investert i nytt lys og lyd show for 41 millioner. Et anlegg som har kapasitet å vise opp til 8k bilder på isen. Klubben var så vennlig å gi oss en demo - det gav gåsehud - og det framstår for oss helt klart at en arena som dette i Trondheim villle trekt full hall en gang hver uke hele vinteren. Trondheim by er tross alt nesten 5 ganger så stor som Luleå by. 

Etter en test av lys og lydshowet fikk vi en detaljert rundtur av driftsjef Peter Lundberg. Under følger noen bilder fra turen:

Piteå hockey

Antall innbyggere: 23.000 i byen, 42,000 i kommunen.

Antall ishaller: 2


Piteå hockey merritter 18/19:

Menn: Spiller to divisjoner ned for SHL, nemlig Hockey Ettan

Damer: MSSL har slått seg sammen med Luleå hockey. 

45 minutter sør for Luleå finner vi Piteå med sine to ishaller. Publikumshallen her er hjemmearena for Piteå hockey i Hockey Ettan (2 divisjoner under SHL) og rommer 2.500 tilskuere, altså litt mer enn Leangen Arena. Iht til sportslig leder i klubben ser de på å utøke ishallen til en toflaters, med å bygge til en treningshall og 6 garderober. Dette til en estimert pris på ca. 65MSEK inkl moms. 


Anlegget var utrolig flott som nok skulle passe for mange klubber i Norge, men Trondheim med sine 200.000+ innbyggere trenger en større Byarena.

Skellefteå AIK hockey

Antall innbyggere: 35.000 i byen, 72,000 i kommunen.

Antall ishaller: 6


Skellefteå hockey merritter 18/19:

Menn: 5. Plass SHL, slått ut i kvartsfinalen i sluttspill SHL

Damer: Høyst opp i divisjonen under SDHL, spilte om kvalifisering til SDHL.

Også her blir vi tatt varm i mot av ledelsen. Vi starter først med en presentasjon av klubbdirektør Per-Anders Israelsson. Det er tydelig at Skellefteå er meget stolt av sitt anlegg. Anlegget har en byarena som tar 5.800 tilskuere, en ren treningshall, en flott ny ungdomshall, samt friidrettsbane, klatrevegg og 4 innendørs tennisbaner vegg-i-vegg. Skellefteå har en modell hvor kommunen har større eier og driftsansvar enn i Luleå. Dette skyldes nok mye forskjellig politisk styring i de to byene. Skellefteå kommun er tydelig fornøyd med modellen, og også Skellefteå AIK er meget fornøyd med samarbeidet med kommunen. I og med at dette også er en toppklubb i SHL, er det mange likhetstrekk mellom denne klubben og Luleå. Damesatsningen i klubben er derimot noe svakere enn i Luleå. 


Utover å være et anlegg for isidrettene, inneholder også anlegget en flott friidrettsbane og klatrevegg. Disse var veldig godt integrert i bygget, og når vi var der mellom 17-19 på kvelden oset det av aktivitet både på isflatene, på friidrettsbanen og i klatreveggen. Også i aktivitetsrommene for barmark og styrke var det full aktivitet. Det var kun på curlingbanen hvor det ikke var aktivitet når vi var på besøk. For oss framstod det som om Skellefteå hadde klart på en fin måte å integrere godt samarbeid på tvers av idrettslag i et større anlegg. Spesielt det sosiale området rundt friidrettsbanen, midt i anlegget fremstod som et godt møtested for idretten. Dog, var det ingen servering der mens vi var der, noe det kanskje burde vært for at anlegget skulle kunne være enda mer et samlingssted både for utøvere, foreldre og søsken. 

"Vi är mycket, mycket nögd med vår nya träningshall. Den var helt essensiell att reducera vår enorma brist på istid!"

                                                                                             - Klubbdirektør Skellefteå hockey, Per-Anders Israelsson

Selv om vi mener at Trondheim behøver en ny Byarena hvor en kan spille ishockey, var vår hensikt med turen først og fremst å få idéer og tips for en ny ishall på Dalgård. Vi ble derfor meget imponert over deres nye ungdomshall som var byggd fullt og helt i tre. Skellefteå er også en treby. Dette var et bygg som inkluderte en ishall, tribuner til 500 personer, ca. 250m2 styrkerom, ca. 200m2 aktivitetsrom, 5 garderober, samt godt med klubblager. Veldig mye tilsvarende hva vi skisserer på Dalgård. Klubben hadde også klart å bygge ishallen veldig rimelig. Anlegget er en stor inspirasjon til nye Dalgård ishall. Vi fant igjen svært mange av de samme løsningene som Astor / STIHK har skissert. Anlegget virket meget gjennomtenkt, og brukerne fornøyde. Det eneste minuset var vel egentlig at det var en ren kaldhall med en temperatur på 2 grader. Ikke fullt så attraktivt å være publikum, men dertil bra skøyteis.

Anleggskomitéen var spesielt imponert over løsningen for barmarkstrening. I første etasje hadde de et styrkerom som var tilrettelagt for at et helt SHL lag skal kunne trene samtidig. I andre etasje vare det brytematter og areal for generell barmark for barn og ungdom. Disse rommene ble brukt i forbindelse med hver isøkt. I og med at de hadde fått utøket til mer isflate var alle isøkter fra og med U11 på minst 75minutter i tillegg til barmark. Til sammenligning er øktene i Trondheim på kun 45min og Dalgård har idag ingen areal for barmark. Iht sportplan så trener U11 minst 5 timer i uken, U12 minst 6 timer, U13 minst 7 timer, osv.  Dette inkluderer istid, barmark og teori. Selv om Skellefteå kan stå fram som en by med mye istid med sine 6 ishaller, er det nært ingen istid til spontan ishockey. Derfor jobbes det med å utøke til flere ishaller sentrumsnært.

Alt i alt en fantastisk inspirernde tur. Alle klubbene tok varm i mot oss og vi har lært mye. Vi får oppleve at anlegg skaper aktivitet. Selv om de har mangfoldige ganger flere isflater per innbygger enn oss, så er alle flatene fullsatte fra 0700-2230. Det er lærerikt å se hvordan kommunen har tilrettelagt for klubbene, og at resultatet har blitt to av europas ledende hockeylag, enorm breddeaktivitet, og at klubber som skaper identitet og stolthet. Vi er mektig imponert -og ærlig nok - veldig missunnelig.... 

 

Det er helt klart at Trondheim bør ha en Byarena for ishockey. De arenaene vi har sett skulle vært veldig gode alternativer. MEN, som sagt tidligere, vår fokus på kort sikt er å utøke den enorme bristen på isflate i Trondheim kommune. Og akkurat nå var reisen ment å dekke vedtaket om ishall på Dalgård - så raskt som mulig...